donderdag 9 mei 2013

Donderdag 9 mei. Hemelvaartsdag en vaderdag !!




Het is vandaag in Duitsland behalve Hemelvaartsdag tevens Vaderdag!!! Moeder is zondag aan de beurt! Vandaag 3 mooie steden bezocht. Allereerst Homberg. In de Marienkirche werd in 1526 tijdens de Homberger Synode besloten dat Hessen overging tot het protestantisme. De kerk was open maar helaas van binnen gemoderniseerd!! Alleen al het brede bankenblok in het schip zonder middenpad bedierf het aanzicht!!

interieur Marienkirche
Marienkirche


Marienkirche in 1831


Hessen is de streek van de vakwerkhuizen en die staan er in grote getale....!Hier de Marktplatz van Homberg.
 

 Fritzlar is een fraai stadje met een grote Romaanse Dom. De St. Petri. Gesticht op de plek waar ooit Bonifatius een eik omhakte om de heidenen een lesje te leren. Van het hout werd het eerste kerkje op deze plaats gebouwd. Overigens bezocht de paus de kerk in 2004. Het is dan ook een overweldigende kerk!!!


Bonifatius met bijl...!
Fritzlar Dom
interieur Dom Fritzlar 

 Treysa, het laatste stadje op onze route is ietwat vergane glorie al is men druk bezig met het te renoveren. Ik kreeg een beetje het iedee in een v.m. DDR stadje te zijn!! Het fraaie Rathaus is al opgeknapt al kun je
twisten over de moderne ingangspartij!














Aan de rand van het stadje staat de v.m. Dominicanerkerk thans Mariakerk geheten en familie van de Leeuwarder Jacobijnerkerk. Ook hier een vrij sobere kerk met diep Koor. In de noordmuur gebogen nissen net als in Lwd. We konden er in want in de 'winterkerk'onder de orgelgalerij hielden een tiental Rusland-Duitsers een dienst. De vrouwen droegen hoofddoeken. Ze kwamen van Kazachstan.

onder het orgel de Winterkerk
Treysa Stadtkirche 
 


Tot slot bezochten we een ruïnekerk. De Totenkirche! Deze is in de 19e eeuw afgebrand en nooit herbouwd wat volgens mij niet zo moeilijk moet zijn. Maar dit heeft ook wel wat!!


Totenkirche

interieur Totenkirche
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten